Sam de verkeersslang

Geplaatst in Algemeen | Reacties uitgeschakeld voor Sam de verkeersslang

AUTOVRIJE STRAAT K0 & K1

Geplaatst in 1ste Kleuterklas, Onthaalklas | Reacties uitgeschakeld voor AUTOVRIJE STRAAT K0 & K1

FOTO’S MOEDERDAGCADEAU K1

Geplaatst in 1ste Kleuterklas | Reacties uitgeschakeld voor FOTO’S MOEDERDAGCADEAU K1

MAMANAMIDDAG & MOEDERDAG

Geplaatst in 1ste Kleuterklas | Reacties uitgeschakeld voor MAMANAMIDDAG & MOEDERDAG

Plattelandsklassen 2019 dag 5

Vanmorgen waren we al voor het ontbijt druk in de weer. Onze koffers moesten immers al om 9 uur klaarstaan. Gelukkig raakten we met z’n allen tijdig klaar. Tussen twee regenbuien door fietsten we naar een iets verderop gelegen tuinbouwbedrijf. Gezwind trokken we met z’n allen de serres in. De eigenaar legde ons uit hoe de ontelbaar verschillende soorten kleine slablaadjes werden geteeld. In groepjes gingen we een oogstmachine op en hobbelden op de rupsbanden over een slabed heen. Via de transportband viel de sla in kisten die we onmiddellijk naar de wasinstallatie brachten. Nadat de blaadjes uit het bad waren gestroomd, werden ze drooggezwierd en konden we aan de verpakking ervan beginnen. Enkele druppels later, reden we met onze verse oogst het erf van Groenhove voor een laatste keer op.
’s Middags verschenen er nog tomatensoep met balletjes en knapperige frietjes met heerlijke vol au vent op tafel. Het was smikkelen en smullen geblazen.
Spijtig genoeg moesten we, met een cornetto in de hand, onze manege in ijltempo verlaten. De trein wacht immers niet.
Stationnetje na stationnetje kwam Mechelen dichterbij. We haastten ons het station uit en moesten dit jaar gelukkig geen overvolle bus in. Onze ouders stonden immers al reikhalzend naar ons uit te kijken. Met een beetje spijt in het hart gingen we op school onze bagage (dank je wel meester Rudy) ophalen, terugblikkend op een hele leuke week.

Tot volgend jaar.

Geplaatst in 6de Leerjaar | Reacties uitgeschakeld voor Plattelandsklassen 2019 dag 5

Plattelandsklassen 2019 dag 4

Vandaag geen les paardrijden, maar niet getreurd. Nadat we de stallen hadden gekuist, gingen we naar de buitenpiste. Aan de rand stonden een trampoline en een eigenaardig ding klaar. Het leek wel een groot olievat met daarop twee handvatten. Tina legde ons uit dat het “kunstpaard” was waarop we konden oefenen voor de voltige. Voltige is eigenlijk turnen op een paard.
Na een degelijke opwarming begon het echte werk. Met behulp van de trampoline kwamen we op de grote ton terecht. We draaiden er rondjes op en deden ook “vlaggetje”. Toen we voldoende geoefend hadden, stapte Cicero de piste binnen. Nu konden we onze kunstjes ook op een echt paard tonen. Het lukte bij iedereen wonderwel. Tot slot kwam het hoogtepunt. We lieten onze handen los op de rug van het galopperende paard.
In de eetzaal werden we ’s middags opgewacht door dampende kommen spaghetti.
’s Namiddags trokken we onze fluo-hesjes aan en fietsten we naar het kasteel van Wijnendale. Twee gids wachtten ons op voor een rondleiding doorheen de waterburcht met het rijke verleden. Langs de vele kamertjes en zalen maakte we een reis terug in de tijd. We leerden niet alleen de familie Matthieu, de huidige eigenaars, kennen, maar ook al hun voorgangers zoals : Jan zonder Vrees, Gwijde van Dampierre en Robrecht de Fries, de eerste graaf van Vlaanderen. De tentoonstellingsruimten geven een mooi beeld van de rijke Vlaamse geschiedenis. Het was echt heel knap en leerrijk. Een felle plensbui verpestte ons terugritje wel enigszins.
Hotdogs met komkommer, tomaat en sla vormden ons “laatste avondmaal”. Eindelijk konden we beginnen met onze grote afscheidsshow, “Torhout ’s got talent”, gepresenteerd door juf Lieselot. Allerhande artiesten brachten een waar spektakel van grappige sketches, ongelooflijke goocheltrucs, verbazingwekkende jongleerkunsten, uitdagende challenges, spectaculaire dansnummers en indrukwekkende songs.
Morgen wacht ons weer een drukke dag met een bezoek aan een tuinbouwbedrijf en … het inpakken van onze koffers.

Tot morgen.

Geplaatst in 6de Leerjaar | Reacties uitgeschakeld voor Plattelandsklassen 2019 dag 4

Plattelandsklassen 2019 dag 3

Spannend. Vandaag mogen we misschien galopperen. De meeste kinderen waren al heel zenuwachtig. Na het ontbijt snelden we naar de stallen om onze paarden te poetsen en op te zadelen.
De eerste groep mocht dadelijk de piste in om te stappen en te draven. Kinderspel. De overige kinderen gingen gewapend met riek en kruiwagen aan de slag. Ongelofelijk wat een paard op één dag produceert aan mest. Het was een hele klus om de boxen kraaknetjes te krijgen. Daarna poetsten we de gangen nog en gaven we onze rijdieren ook nog een pakje nieuw hooi.
Ondertussen draafden de anderen er lustig op los. Galopperen was echter niet voor iedereen weggelegd omdat je hiervoor toch enige ervaring nodig hebt.
Na het lekkere middagmaal trokken we onze fluohesjes aan en namen we een (kleine) fiets.
Tegen de wind in ging het naar een groot melkveebedrijf. Het eerste wat ons opviel, waren de kleine iglootjes op het erf. Verbaasde kopjes keken ons met blinkende oogjes aan. Het waren kalfjes die de voorbije weken geboren waren. Ze zogen aan onze duimen dat het een lieve lust was. Joey mocht ook de “identiteitskaart” van een pageboren kalfje aan zijn oor bevestigen. Het meest impressionante was echter de melkrobot die volautomatisch, 24 uur per dag melkt.
Na de rondleiding doorheen het bedrijf stond de boer ons op te wachten met een biggetje dat nog maar 3 uur geboren was. Uiteraard ging het van hand naar hand en werd het bijna doodgeknuffeld. Tenslotte verraste de boerin ons allemaal nog met een klein cadeautje.
Na, alweer een pittig fietsritje, maakten we ons klaar om naar het Italiaanse restaurant te gaan. We werden immers vergast op heerlijke pizza’s. Bij sommige kinderen hing de tomatensaus tot achter hun oren.
We mochten daarna nog even repeteren voor de show van de morgenavond. Tot slot van deze fijne dag gingen we met z’n allen gezelschapspellen spelen. Dat was echt wel fijn in dit computertijdperk.
Tot morgen.

Geplaatst in 6de Leerjaar | Reacties uitgeschakeld voor Plattelandsklassen 2019 dag 3

Plattelandsklassen 2019 dag 2

Vanmorgen zouden we voor het eerst echt paardrijden. Na een snelle poetsbeurt zadelden we onze rijdieren op en met de hulp van Tina en de meester deden we de hoofdstellen aan. Met de paarden aan de teugels stapten we gezwind naar de binnenpiste. Bruno, de eigenaar van de manege vertelde ons heel wat over zijn dieren en uiteindelijk konden we onze voeten in de stijgbeugels plaatsen. We lieten onze paarden in een rij rondjes stappen. Na een beetje oefenen, slaagden we er al in van richting te veranderen, te stoppen en terug te vertrekken. Het liep bij iedereen al vrij vlot. Op het einde van de les mochten we ons zelfs al aan enkele rondjes in draf wagen.
De kinderen die tijdens de tweede en de derde beurt gingen rijden, poetsten ondertussen de stallen en voorzagen ze van een nieuwe laag stro.
’s Middags verwende Katrien, onze gastvrouw, ons op een heerlijke en overvloedige maaltijd.
Met een goed gevulde buikje splitsten we ons op in 2 groepen. De ene helft van de klas mocht in de huifkar stappen, de andere nam een fiets. Na een leuk ritje kwamen we aan op de kinderboerderij. Daar leerden we alles over graan en brood. Na een korte uitleg konden we zelf aan de slag met meel, gist, water, boter en zout. Het was een hele klus om ons broodje ovenrijp te maken. Terwijl de broodjes de warmte opzochten, konden we de dieren bezoeken en even ravotten in het speeltuintje. Een uurtje later kwamen onze prachtige baksels uit de oven.
Om de dag af te sluiten trokken we weer het speelbos in. Juf Lieselot had een fantastisch spel ineengebokst. Onze snelle benen en scherpe breinen kregen het hard te verduren. We moesten immers een levensgrote versie van het leuke spel Master Mind oplossen.
Na een overvolle en boeiende dag zochten we onze knusse bedjes op.

Tot morgen.

Geplaatst in 6de Leerjaar, Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Plattelandsklassen 2019 dag 2

plattelandsklassen 2019 dag 1

Vanmorgen bij het opstaan gierden de zenuwen ons al door de keel. We vertrokken immers op plattelandsklassen naar Torhout.
Op school werd al onze bagage verzameld. Dankzij de hulp van vele bereidwillige ouders raakten we allemaal keurig op tijd en vooral zonder stress aan het station van Mechelen. We konden zelfs nog even een blik werpen op de maquette van het nieuwe station. We stapten op een overvolle trein naar Brussel. Na een korte tussenstop namen we de trein naar Brugge. In de West-Vlaamse hoofdstad wisselden we voor een laatste keer van trein en kwamen we netjes op tijd in Torhout aan. Te voet legden we de drie laatste kilometers naar manege Groenhove af. Omstreeks twaalf uur stapten we het erf op. De tomatensoepsoep stond al op tafel te dampen. Uiteraard lieten we ons het lekkere eten goed smaken.
Na het middagmaal trokken we snel onze outfits om te gaan paardrijden aan. Op een drafje snelden we naar de stallen om kennis te maken met onze paarden. Tina, de monitrice, gaf deskundige uitleg over de verzorging en het optuigen van onze viervoeters. We gingen ook met roskam en borstel aan de slag. Na een wat onwennig begin vlotte het alsmaar beter. Na een rondje stappen, voelden we ons al echte ruiters.
Na het vieruurtje dekten we onze bedden en mochten we het vernieuwde speelplein tegenover ons verblijf verkennen. Alle speeltuigen werden deskundig uitgetest en goed bevonden. Aan de fitnesstoestellen verzorgden we zelfs onze conditie.
Tijdens het avondeten werden heel wat boterhammetjes, waar we met tomaat en komkommer fantastische smosjes van maakten, achter de kiezen gestoken. Zo kwamen we weer op krachten om de avondactiviteit aan te vatten.
Voor onze eerste avondactiviteit toverde juf Lieselot touw en spelkaartjes tevoorschijn. Tijdens het spelletje “levende stratego” renden we als gekken tussen de bomen van het speelbos om onze kwaadaardige tegenstanders te verschalken. Uiteindelijk trok het blauwe team aan het langste eind.
Veel te vlug werd het negen uur en dat betekende dat we weldra onze bedjes zouden moeten opzoeken. Vooraleer de lichten om half tien uitgingen, poetsten we snel nog onze tandjes.
Dromend van onze eerste echte paardrijles morgen zonken we al snel in een diepe slaap.

Tot morgen.

Geplaatst in 6de Leerjaar, Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor plattelandsklassen 2019 dag 1

KERMIS kleuterschool

Geplaatst in 1ste Kleuterklas, Onthaalklas | Reacties uitgeschakeld voor KERMIS kleuterschool